06 July 2012

Acasă la Trip-Hop: Bristol

Avant-propos: acest articol a fost scris pe 21 Ianuarie 2012

De atunci l-am întâlnit pe Tricky așa că J

Este un oraș tare frumos (din auzite) în Matra-Britanie care se cheamă Bristol și el este baștina la o groază de trupe minunate, exemplu Iyla, Kosheen, Propellerheads, Roni Size, Up, Bustle and Out sau Ben Westbeech. Primarul Bristolului tre sa fie tare mândru de acești frumoși citadini, toți sunt băieți tare de treabă !

Pe lângă aceste nume frumoase, mai sunt trei care au mers cumva alături mereu și au creat ceva cu totul și cu totul deosebit, fascinant. Asta pentru ca fac parte din același curent, vin din același oraș și, din surse sigure, sunt și prieteni buni de


Câte puțin despre fiecare:
concerte, șezători și alte activități palpitante. Acest trio de neuitat e Massive Attack, Tricky și Portishead. Aceste trei trupe stau la rădăcinile curentului numit Trip-Hop : dowtempo electronic care a apărut în anii 90 în Bristol și a cucerit (nu?) lumea.

Massive AttackRobert "3D" Del Naja și Grant "Daddy G" Marshall, apare în 1988. Sunt considerați pionerii experiententărilor trip-hop-ice din Bristol. Au fost mereu cu un pas înaintea tendințelor și au știut să fie aproape de public și departe de critică.

Colaborări : Tracey Thorn (Everything but the Girl); Craig Armstrong; Elizabeth Fraser (Cocteau Twin); Sinéad O'Connor; Neneh Cherry, Madonna, David Bowie, Mos Def

Tricky – a participat la albumul Blue Lines al trupei Massive Attack după care, întâlnind-o pe Martina Topley-Bird a decis să se lanseze cariera solo care i-a adus mult succes fiind declarat de unii jurnaliști și istorici ai muzicii da fiind adevăratul inventator al Trip-hop-ului.

Portishead - Beth Gibbons, Geoff Barrow și Adrian Utley, apare în 1991. Vocea tremurătoare, afumată și caldă a lui Beth face a trupa să aiba unul din abumele lor în lista celor mai importante 500 albume din toate timpurile (după părerea celor de la Rolling Stone).

Cum se face că ăștia toți s-au găsit, s-au inspirat, s-au concentrat și au născocit trip-hop-ul?

E oare acolo vreun punct care inspiră?

Vreau să văd cum într-o zi Chișinăul nostru mic va fi baștina foaie-verde-lui J mi-ar plăcea mult sa aud asta, abia aștept !


PS Tricky Tricky Tricky


No comments:

Post a Comment